Selamat Datang ke blog saya. Terima Kasih kerana sudi membaca. Jangan lupa follow juga ye.

Dear Followers

Sunday, December 12, 2010

PKIM'10

Assalamualaikum semua :)

Peace No War !

hyehye korang semua , anda sehat tidak? yeahh hari nie aku sangat happy
even terpakse pergi ke CC untuk on9 tapi aku sanggup gak
demi untuk update cite tentang 
Program Kepimpinan Iskandar Malaysia 2010 (PKIM'10)
Seronok tahap nak menjerit sekuat haty ngerti???
Program ini adalah khas untuk Anak-anak Johor seluruh IPTA
Tetapi, antara 20 buah IPTA dalam Malaysia nie
Yang terpilih hanya 10 buah IPTA iaitu
UKM, UPM, USM, UiTM, UTM, UNiMAP, 
UMK,UMT,UTP & tidak lupa juga UPSi terCinta!

Program ini disupport sepenuhnya oleh Iskandar Malaysia, Johor
Company yg sedang naik membangun dengan gah nya!
Aku bersyukur sgt sbb semester nie aku aktif M@jor
iaitu Mahasiswa Anak-anak Johor di UPSi
Then, dpt msg dari President Club tentang Program nie dkt Facebook
Aku plak mmg suke join benda2 mcm nie
Terus bagi nama & ajak kwn2 sape nak join lg
Mula-mula aku ajak Syera tapi dia tak dpt join
Aku ajak Noa pulak, dan Noa ajak Syu tapi last minit Noa tak nak pergi lak 
Rugi sungguh r Noa kan sebab byk aktiviti yg disediakan
Then, aku ajak kwn2 aku dak Muar yg stadi dkt IPTA
Dalam ramai-ramai tue, Ida sorang jerk yg nak join yg lain sume ada hal

So mari aku mulakan cerita dgn tentatif program yg ringkas tp padat 

10/12/10 Jumaat

Jam 8.30pg tiket aku & Ida bertolak ke Larkin dari Muar
First time aku datang JB dengan menaiki bas Mayang Sari
Peristiwa yg tak ley lupa time dlm bas 
Biasalah kan pepagi duduk dlm bas bersejukkan ekon
Dan aku pulak tak tahan nak terbuang 'ehem ehem'
perghhh agak azab lah kan duk menahan 'benda' tu
Mula-mula aku tahan gak sebab ingtkan dah nak smpai Larkin
Tapi, baru sampai Simpang Renggam da...jauh lg tu...
Last-Last aku mintak tlg Ida g ckp dkt Driver bas sruh benti mana-mana
hahahaha yang ini sumpah kelako giler
Muka aku dah merah-merah dah duk menahan segala bagai kan
At Last, ktorg sampai gak Larkin Sentral dan Syu sudah tnggu dekat depan MCD
Fasi-Fasi pown ada gak dua tiga orang yang jaga kat situ
Pas tick nama, fasi bawak ktorg g bas yg dorang mmg dah sediakan

Seterusnya ktorg pown gerak ke Senai
Tempat yg dituju adalah Seeds Training Centre dekat Senai
Mula-mula aku ingat tempat dia macam tempat orang nak berperang
Sekali...cantek da...apartment or hostel yg dorang sediakan mmg besh!
Sampai dekat sana, ktorg kena carik nama dekat Group mana
Daftar & amek kunci bilik masing-masing
Group dibahagikan kepada 3 group dan aku group C sama dgn Ida
Syu plak tercampak dkt Group A...cian dia..hehehe
Aku dapat Aras 4 bilik no 5-4-20
Penat ok duk mendaki tingkat atas sekali 
dari satu tangga ke satu tangga yg lain
Rumah aku ujung sekali, Ida & Syu satu rumah
Tapi yg beshnya bilik aku ada ekon!
Bilik Ida & Syu berkipaskan angin jerk
hehehe...padan muka! wek wek

Girls duduk dalam bilik & bersolat Zuhur
Boys pulak pergi ke Masjid menunaikan Solat Jumaat
Pas dak2 laki balik hostel, ktorg diminta berkumpul & makan tengah hari
Habis makan tengah hari berkumpul dalam Dewan &  
bermulalah ceramah tentang Iskandar Malaysia
En. Shahril selaku Trainer ktorg dekat sana 
menerangkan sedikit sebanyk tentang Iskandar Malaysia.

Ini adalah antara projek-projek yg dijangka akan siap pada tahun 2025





inilah rancangan terbesar Iskandar Malaysia untuk negeri Johor
Insyallah aku doakan semoga projek ini berjalan dgn lancar. 
Amin!

Habis ceramah tentang Iskandar Malaysia, ktorg diminta berkumpul dkt luar
Setiap group diminta membuat bulatan besar & seorang fasi akan conduct ktorg punya group
Kira macam sesi Ice Breaking la
Permainan yg diberi nama sebagai Action Name diajar oleh Trainer Amirul
Games nie besh sgt...setiap orang kena bg nama samaran diikuti oleh gaya masing2
Lepas tue...perlu ulang balik sampai orang yg pertama
hahahaha kelakar weh games nie ktorg asik gelak jerk
Ada yg tersasul la, ada yg melatah r 
Sampai menangis aku dok gelak sakan time nie 

Habis games, ktorg makan malam dekat cafe yg tersedia
Makanan di taja oleh Impian Impiana Catering
Not bad la makanan yg dorang hidangkan
Cuma macam tak cukup jerk aku makan tapi segan nak tambah
hahahaha habis makan ktorg semua naik bilik & solat Maghrib
sapa yang ley jamak macam aku nie elok lah jamak jerk

Pukul 8mlm..door open & ktorg diminta berkumpul semula dlm Dewan
Aku & Ida berbaju kurung, almaklumla hari Jumaat kan..hehehe
Start ceramah oleh En.Amin salah seorang Trainer Iskandar Malaysia
Beliau sangat berpengalaman & aku suka sgt cara dia bg ceramah
Daripada mengantuk terus segar mata aku dek lawak-lawak yg dia buat
Ceramah pada malam tu tentang Matlamat yg perlu ada 
dalam hidup kita sbg seorang pelajar IPTA
Aku jadik bersemangat tahu? 
Unsur-unsur Islamic juga diselitkan 
dalam setiap ceramah yg dorang bg

Pukul 11.15malam, ktorg diberi supper & diberi rehat untuk aktiviti esok hari
Roomate aku student UKM, amek bidang Sains
Semester tiga Tahun dua macam aku gak 
Tapi dia amek Degree..hohoho Kak Farah Syazwani
Manis bertudung labuh sangat peramah & cute
Aku suka tengok muka dia :))





11/12/10 Sabtu

Pukul 5.40pg aku bangun, mandi & solat Subuh
Menggigil aku tido dgn ekon yg sgt kuat
dgn selimutnya takde dah mcm hape jerk kan
Pukul 6.15pg kena kumpul dlm Dewan
 diberi kuliah Subuh oleh Trainer Kamarul aka Abg Bro
sangat lawak & cute dgn kepala nya yg botak tue..huhu
Habis kuliah, keluar Dewan untuk sesi Riadah iaitu senaman pg
Poco-poco memang the besh!
Sarapan pagi & berkumpul semula dalam Dewan

Ceramah pown bermula pada pukul 8pg sampailah pukul 11.30pg
En.Amin pulak masuk untuk terangkan sedikit tentang
Paintball yg ktorg akan main pada petang tue
Safety untuk games Paintball tue...
Makan tengah hari & solat Zuhur lepas tue terus berkumpul dekat depan hostel
Bas dtg amek & bawak ktorg pergi Palm Resort & Golf Centre utk bermain Paintball
Pengalaman yg tak dapat aku lupakan time main Paintball
Giler sumpah seronok weh!
Walaupun badan aku lebam-lebam dek kerana peluru Paintball





balik dari games Paintball terus balik bilik, rehat , mandi
Pukul 6.30 makan malam
Solat Maghrib & berkumpul semula dlm Dewan pukul 8mlm
Untuk belajar Zapin Pekajang dari Akademi Anaktatih Seni Warisan
Noraniza Idris Production is the besh!
Dorang terangkan tentang Zapin & sebagainya
Ajar ktorg Zapin Pekajang dari awal sampai akhir
Bayangkan dorang hanya Lima Orang tidak termasuk Noraniza Idris
Dan perlu ajar ktorg yg seramai 100 lebih nie

Tapi, yelah kan Zapin Pekajang is the basic from other Zapin
so, dorang panggil sapa-sapa yg reti Zapin untuk tampil ke hadapan
Dan aku terpaksalah angkat tangan dan pergi ke depan
hehehe malu sey tapi nak wat caner kan...(ayat-ayat mcm nak riak)
At last, dalam satu jam sahaja ktorg semua dpt hafal step
dgn lagu penuh yg dinyanyikan sendiri
 oleh Noraniza Idris selaku artis jemputan pada malam tue



12/12/10 Ahad

Alhamdulillah, lepas sudah dua hari dgn pelbagai aktiviti yg sgt seronok
Sampai ke hari penghujung, biasalah setiap pertemuan pasti ada perpisahan
Dan pagi tu, macam biasalah mandi, solat & turun ke Dewan untuk kuliah Subuh
Habis Riadah, ktorg Sarapan Pagi  & berkumpul dlm Dewan
Untuk ceramah Perlembangan Negara
 oleh Prof. Dato' Dr. Ramlah...from UiTM, Shah Alam.
Pukul 11.10pg Minum Pagi & berkumpul semula untuk Majlis Penutup
Beberapa ucapan daripada YB. Dato' Syamsul ADUN Air Hitam
Dan penyampaian sijil penyertaan kepada setiap orang pelajar mengikut Universiti masing2
Sesi fotography & Makan Tengah Hari
Balik bilik masing2, solat & berkemas untuk pulang





Tepat pukul 2.30ptg ktorg berkumpul semula dlm Dewan dgn beg pakaian
Pulangkan kunci bilik & seterusnya amek elaun masing2
perghhhh! memang rugilah kan sapa yg tak join program nie
Jarang sgt aku pergi program dapat elaun rasa mcm pergi PLKN pown ada
hahahaha..alhamdulillah selesai semua dgn pendapat yg diberikan oleh para peserta
Bas pown da sampai, dan tepat pukul 4.10ptg aku, Ida & Syu sampai dekat Larkin
Aku dgn Ida terus beli tiket Mayang Sari pukul 5.15ptg, Syu pulak balik rumah Noa
Sempat gak la aku & Ida berposing dekat Larkin Sentral tue
Kejakunan sebab first time sampai kan
Oleh sebab bas lambat lagi na gerak ktorg decide lepak dkt MCD
yeahhh! elaun yg tidak akan ku persiakan! hahahahaha :))





Antara gambar-gambar yg menarik 





na tgk lg byk gambar ley enter to Jannah Mohamed's Facebook ok?


No comments: