Selamat Datang ke blog saya. Terima Kasih kerana sudi membaca. Jangan lupa follow juga ye.

Dear Followers

Saturday, April 24, 2010

~Pelangi~ By Syud

Dia seperti sesuatu yang berwarna-warni tetapi
tidak semua orang nampak.

Dia macam....pelangi.

kata-kata itu membuatkan aku rasa macam aku da mula suka pelangi. yee mungkin pelangi hanya keluar selepas hujan tetapi dia memang something special dan misteri. aku sanggup tak tidur malam sebab nak baca novel berkenaan. haha gile kan? memang gile novel aku nie. kau bagi la banyak mana novel pown akan aku habiskan dalam masa 2 bulan lebih ini. :)) first of all, i like so much much tis novel bcoz of the story is about love...haha so funny but the love in tis story not macam love love story yang pernah kau baca lah cik kak! 

dia tentang hati dan perasaan. jiwang sangat pown tak boleh jugak JANNAH. tapi nak wat camne dah aku memang jiwang. CELAH!.ok cukupla jannah kang orang bosan baca blog kau nie. dah kau asik merepek ja. ehm kisahnya macam nie...ada seorang bernama Iman Aisyah merupakan seorang gadis yang simple dan nak kata lawa tu tidak leee tapi manisnya ada. then, kebetulan arwah ibunya pernah mengajar di PERKIM sebagai ustazah dan mempunyai anak murid. anak murid nya itu bernama Makcik Kamisah yang juga mempunyai seorang anak bernama Usamah Razif bin Mohd Azman Koehler. sangat lah encem sebab mamat nie anak kacukan bapanya seorang Germanian. hehe....

kisah dorg bermula selepas Makcik Kamisah nie cakap pada anak dia yang dia sangat berkenan dengan Iman tu..dia mahu Iman menjadi menantu nya dan Usamah pown tanpa was-was menerima cadangan ibunya itu. kan tak memasal tu tak kenal tak ape dah terus dia ajak Iman kahwin. yang part romantiknya tu Usamah kata pada Iman 'i will let u be part in my life' wow so sweet beb! mula-mula Iman tak nak sebab dia bukan kenal sangat dengan Usamah tuh. tapi tapi bila dorg selalu sangat terserempak dan Usamah pown macam caring bagai nak mati Iman pown setuju atas sebab-sebab tertentu :

kenapa Iman setuju terima lamaran Usamah

  • Mungkin kerana lelaki itu sentiasa bersopan - tidak mengambil kesempatan saja-saja memegang tangannya tanpa sebab dan yang sewaktu dengannya- 1markah
  • He seems so gentleman - juga 1markah
  • Sangat rapat dengan dua orang adik-adiknya - markah bonus
  • Dan berani kata dulu dia jahat - markah bonus juga
inilah antara sebab-sebab Iman sanggup ambil risiko terima Usamah. dan cara Usamah treat Iman sebagai isteri dia sangatlah sweet ok? kalau lah aku dapat pakwe macam tu kan ke tak bangga namanya. hahaha..I LIKEEE! dan selepas itu lumrah lah kan selepas dah bahagia-bahagia tak syok plak kalau tade gadoh-gadoh dan konflik-konflik kan...nak dijadikan cerita ex-gf Usamah pown datang balik pada Usamah dan untuk tahu dengan lebih lanjut silalah beli novel bertajuk Pelangi itu keluaran JS. dan kata-kata yang paling aku suka dari Usamah untuk Iman adalah ' Iman, I'm taking the half an hours, I'll try not to miss u a lot, even the thought of it scares me.' perghh tak ke gile romantik mamat nieh. kalah dialog-dialog P.ramlee dulu-dulu. cerita nie memang besh dan banyak kelainan dari novel-novel yang lain. dan paling besh sebab kisahnya berlaku di sekitar JOHOR.

No comments: